Misja: Wielkanoc

Czas przed Wielkanocą to okres intensywnych porządków oraz kulinarnych zmagań. Co zrobić, aby nieco go uspokoić? Skorzystać z pomocy bliskich, dobrze zaplanować pracę oraz sięgnąć po sprawdzone kompozycje przypraw, np. od Galeo. 

 

Przygotowując się do Wielkanocy, warto wcześniej zaplanować menu i zrobić przynajmniej częściowe zakupy, zaopatrując się w rzeczy o dłuższych terminach przydatności – bakalie, mąkę, przetwory warzywne i owocowe oraz przyprawy i dodatki spożywcze, a wśród nich majeranek lub przyprawę do żurku i barszczu białego, pieprz ziołowy, przyprawę do indyka po staropolsku i do mięsa wieprzowego oraz proszek do pieczenia Galeo. Wiele dań możemy również zrobić wcześniej lub wstępnie je przygotować. 

 

Zamiast sernika zdecydujmy się na paschę. Będzie smaczna również po zamrożeniu – podana jak lody. Można przygotować ją spokojnie kilka tygodni przed Świętami. Wybierzmy też mazurek na kruchym spodzie. Upieczony placek możemy przechowywać nawet dwa tygodnie, a zamrożony jeszcze dłużej. W Wielką Sobotę wystarczy zrobić tylko polewę, np. z czekolady z cynamonem Galeo, i ozdobić go bakaliami.

 

Dwa tygodnie przed Wielkanocą możemy przygotować pasztet i zamiast upiec, również go zamrozić. Przed Świętami wystarczy tylko wstawić go do piekarnika. W Wielki Piątek z kolei dobrze jest zamarynować mięsa, najwygodniej korzystając z gotowych mieszanek, np. przyprawy do mięsa wieprzowego czy przyprawy do indyka po staropolsku Galeo. 

 

W świąteczne dni warto też zadbać o to, żeby na stołach pojawiły się świeże warzywa i owoce, a także dania z wykorzystaniem ziół i przypraw ułatwiających trawienie, takich jak np. pieprz ziołowy Galeo, który świetnie pasuje chociażby do jajek. A jeśli świąteczne śniadanie zaczynacie od żurku, możecie ułatwić sobie gotowanie i sięgnąć po kompozycję do żurku i barszczu białego Galeo.

 

Przyprawy Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.

 

***

 

Przyprawa do żurku i barszczu białego to oryginalna mieszanka ziół i przypraw najwyższej jakości, która doskonale wzbogaca smak i aromat żurku i białego barszczu. Polecana również do przyprawiania innych domowych zup, np. kartoflanki.

Składniki: czosnek, sól, majeranek, cebula, pasternak, marchew, pieprz czarny, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, liście selera

Masa netto: 20 g

Cena: ok. 1,29 zł

 

Przyprawa do mięsa wieprzowego podkreśli m.in. smak pieczonego schabu, podawanego na zimno podczas wielkanocnego śniadania. Kompozycja doskonała do smażenia, pieczenia i duszenia mięsa, pasuje również do sosów.

Składniki: sól, czosnek granulowany, gorczyca biała, kolendra, kminek, papryka słodka, majeranek, chili, cząber, rozmaryn.

Masa netto: 16 g

Cena: ok. 1,29 zł

 

Przyprawa do indyka po staropolsku wzbogaci smak wykwintnego i delikatnego mięsa z indyka. Pasuje zarówno do filetów jak i udźców, niezależnie od wybranego sposobu przyrządzenia. 

Składniki: sól, czosnek granulowany, cząber, papryka słodka, cukier, pieprz czarny, tymianek, kwas: kwas cytrynowy, kminek, rozmaryn, majeranek.

Masa netto: 20 g

Cena: 1,25 zł

Pieprz ziołowy to mieszanka aromatycznych ziół i przypraw, której ostrość jest porównywalna z pieprzem naturalnym. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole podkreślając smak jajek i ułatwi odzyskanie dobrego samopoczucia po zjedzeniu zbyt dużej ilości tłustych i ciężkostrawnych dań.

Składniki: gorczyca biała, kolendra, papryka słodka, majeranek, kminek, chili. 

Masa netto: 12 g

Cena: 1,19 zł

 

Majeranek ma korzenny smak i wyrazisty aromat. Nadaje charakteru daniom mięsnym, pasztetom, wędlinom i potrawom z grzybów. Obowiązkowy składnik wielkanocnego żurku.

Masa netto: 6 g

Cena: 1,15 zł

 

Proszek do pieczenia to sekret wielu puszystych wypieków. Opakowanie wystarcza na 1 kg mąki.

Składniki: substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, mąka pszenna.

Masa netto: 30 g

Cena: 1,29 zł